Historien om Volvo

Innovative biler gennem historien

Volvo-mærket har haft en lang historie, der går helt tilbage til slutningen af det 19. århundrede. Volvo blev grundlagt i Sverige af Assar Gabrielsson og Gustaf Larson i 1927 og blev oprindeligt oprettet som et datterselskab af SKF, en af verdens ældste lagerproducenter. Virksomheden startede ydmygt med kun 12 ansatte, men fik hurtigt fart på, og i 1928 producerede de deres første model, ÖV4, som fik det kærlige kælenavn “Jakob”. I 30’erne lancerede Volvo flere modeller, herunder PV36 “Carioca”-coupéen, den første bil med dieselmotor nogensinde med et luksuriøst interiør og eksteriør, og to andre skelsættende biler – PV444 og PV544 – som blev meget populære blandt svenskerne. I 1950’erne flyttede Volvo fokus til sikkerhedsteknik; den banebrydende sportsvogn P1900 indførte skulderstøtter, mens de mere prisvenlige PV444/544-modeller var udstyret med overrulningssikringer.

 

Volvo begyndte også at investere massivt i forskning og udvikling i denne periode og samarbejdede med universiteter om projekter som f.eks. kollisionstest, sikkerhed for passagerer og aktive sikkerhedssystemer som f.eks. ABS-bremser. Volvo udviklede også side collisions beskyttelses systemer (SIPS), som blev indført i alle modeller i 1991. Ud over disse fremskridt revolutionerede Volvo ergonomien ved at indføre justerbare sædepositioner i deres biler samt et overskueligt cockpitdesign med brugervenlige drejeknapper, knapper og kontakter.

 

I 1999 blev Volvo overtaget af Ford Motor Company, men fortsatte med at drive selvstændig virksomhed indtil 2010, hvor den blev solgt til Geely Automotive Group fra Kina. I dag er Volvo en global leder inden for bilproduktion med over 40 fabrikker i Europa, Latinamerika, Nordamerika, Asien og Afrika. Volvo er blevet kendt for sit udvalg af køretøjer af høj kvalitet med avanceret teknologi som City Safety (et førerassistentsystem, der hjælper med at undgå kollisioner), Pilot Assist (et avanceret førerassistentsystem) samt innovative motorer med elektrificeringsmuligheder som hybrid- eller plug-in-hybrid-drivlinier.

 

Som en bilproducent med rødder i innovation har Volvo været banebrydende for mange af de førende i branchen, herunder indførelsen af turbomotorer i biler helt tilbage i 1976 og forruder af lamineret glas, der hjælper med at absorbere stødsenergi under kollisioner – begge dele er blevet standard i næsten alle nye biler i dag. Som et bevis på Volvo’s engagement i sikkerhedsstandarder og bæredygtige initiativer blev Volvo den første bilproducent, der blev tildelt Euro NCAP Advanced Reward (European New Car Assessment Program) for en fremragende indsats ved at opnå et højt niveau af beskyttelse af passagerer gennem teknologiske innovationer som airbags og sikkerhedsseler.

 

I dag er der over en million Volvo’er på vejene verden over – hvilket gør Volvo til et af de mest ikoniske bilmærker i dag. De findes både til privat brug og til Volvo erhvervsleasing. Det er stadig kendt for overlegen ydeevne kombineret med enestående sikkerhedsstandarder – alt sammen takket være visionære iværksættere, der for næsten 100 år siden tog af sted med en mission om at skabe noget, der ville holde i generationer.