Sådan undgår du ulykker på de glatte veje

Det er overalt på nyhederne – hvert år. Når temperaturen når frysepunktet og når sneen falder, er der altid et væld af meldinger om trafikulykker. Det er ganske farligt at bevæge sig ud på vejene på cykel eller i bil, uden først at have en forståelse for hvordan du navigerer i glat og vådt føre. Her kommer en kort guide til hvordan du bedst sikrer dig mod trafikulykker glat føre.

Vinterdæk gør en forskel

Mange glemmer at skifte til vinterdæk når temperaturen begynder at falde i efteråret. Det er fejl nummer 1, der kan resultere i trafikulykker. Vinterdæk gør nemlig en stor forskel på bremselængden og vejgrebet når det er koldt og når det f.eks. sneer. I flere nordiske lande er det ligefrem et lovkrav at man har vinterdæk på om vinteren og kan resultere i en bøderegn ikke at have det. I tabellen til venstre ses det at bremselængden i snevejr faktisk forøges med 75% hvis du kører på sommerdæk frem for vinterdæk. 

Så det bedste råd er at give køre ned til det lokale autoværksted – om det er din lokale mekaniker i Odder eller i Køge eller et helt tredje sted i landet er underordnet. Du kan ved alle mekanikere få et tilbud på nye vinterdæk og hurtigt og billigt få dem skiftet.

 

Hold afstand

Udover at sørge for at få vinterdæk på bilen, er det også vigtigt når du kører i glat føre, at du holder god afstand til bilen foran. Mange ulykker i glat føre sker fordi de forankørende biler bremser og du ikke holder god nok afstand og derfor kører op i den forankørende bil. En god tommelfingerregel i glat føre er at bremselængden ofte er 10x længere end i tørt føre. Hvis du normalt holder 25 meters afstand ved 50 km/t skal du i glat føre øge denne afstand til 250 meter for at have plads til at bremse uden at køre op i den forankørende.

Andre gode råd i glat føre er:

  • Hold øje med temperaturen
  • Kig på de andre bilister på vejene – er de påvirket af glat føre?
  • Hvis uheldet er ude og din bil begynder at skride ud, så styr i den samme retning som din bagende skrider i.