Tips til at anlægge en ny have

Start med en flot græsplæne

Det vigtigste fundament i en smuk have er græsplænen. Hvis i lige har bygget nyt hus, så er det en langvarig proces at få sået græsfrø til at gro til en tæt og flot plæne. En langt hurtigere måde at etablere en ny plæne på er at anvende rullegræs. Allerede efter ca. 14 dage er græsset klar. Resultatet kan blive mindst lige så godt som en sået græsplæne, og så går det langt hurtigere!


Inden du anlægger græs, er det nødvendigt at forberede jorden. Her skal du fræse den eksisterende jord inden der lægges ny jord på, derefter rettes jorden godt af, så plænen bliver jævn og pæn. Derefter kan du rulle græsset ud.


Er jorden meget tør, kan du vande den godt igennem en dag før, du lægger dit nye rullegræs. Når først rullegræsset er lagt, kan det nemlig være svært at få jorden underneden fugtig nok.

Vedligehold din nye græsplæne

Skal din nye græsplæne stå smuk og grøn, er det essentielt, at du vander den optimalt. Første gang, du vander, skal være umiddelbart efter, du har lagt rullegræsset. Det er vigtigt at holde græsset og jorden fugtig indtil rødderne har sat sig i jorden.


Når din nye plæne skal vedligeholdes, så er det altid en god idé at klippe den jævnligt. Klipningen stimulerer nemlig græssets vækst, så det bliver blot flottere af at blive slået ofte. Den rigtige gødning er også en vigtig forudsætning for en flot plæne, da det sikrer, at du får mindre ukrudt i plænen, og samtidig får græsset en smuk grøn farve.

Sæt prikken over i’et med smukke planter

En grøn græsplæne er ikke nok, hvis du skal skabe en flot og frodig have. Hvis du ønsker en have der sprudler af liv, så skal du på udkig efter smukke planter, der kan pryde haven. Det kan være svært at vælge de helt rigtige planter til din nye have, da der findes et hav af muligheder. Et godt bud er, Clematis. Det er en er en blomstrende slyngplante, der blomstrer længe med store blomster i hvide, rosa og violette nuancer.